Χρειάζεται το παιδί μου Λογοθεραπεία;

Ποια είναι η ηλικία ενός παιδιού που θα πρέπει η ομιλία του να είναι αρθρωτικά σωστή και να γίνεται αντιληπτό από όλους τους συνομιλητές του;

Συχνά αποτελεί ανησυχία για τους γονείς η ηλικία που θα αρχίσει ένα παιδί να εκφέρει τις πρώτες του λέξεις. Πόσοι από εμάς δεν χαμογελάσαμε στο άκουσμα του παιδικού τρόπου εκφοράς των  λέξεων ενός παιδιού; Πότε όμως αυτός ο χαριτωμένος τρόπος ομιλίας κρύβει διαταραχή;

Ένα παιδί στην ηλικία των τεσσάρων ετών θα πρέπει να προφέρει καθαρά όλα τα φωνήματα και να δημιουργεί ολοκληρωμένες προτάσεις. Όταν λοιπόν σ’ αυτή την ηλικία αντικαθιστά ένα φώνημα με κάποιο άλλο ή με διαφορετικό κάθε φόρα (φάλασσα αντί για θάλασσα, λόδα αντί για ρόδα), απλοποιεί συλλαβές ( λάπα αντί για ντουλάπα), παραλείπει φωνήματα ή απλοποιεί συμφωνικά συμπλέγματα (πίτι αντί για σπίτι) ή ακόμη αλλοιώνει φωνήματα τότε μιλάμε για φωνολογική διαταραχή. Τι σημαίνει αυτό; Η αιτιολογία ποικίλει, από κάποιο οργανικό πρόβλημα ή λόγω συναισθηματικής ανωριμότητας, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό που παρουσιάζουν φωνολογική διαταραχή δεν παρουσιάζουν κάποιο οργανικό, ανατομικό ή ψυχολογικό αίτιο.

Σύμφωνα με έρευνες οι καλές γλωσσικές ικανότητες του παιδιού βοηθούν και παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα σχολική του επίδοση. Δεν είναι λίγες οι φορές που μία μη έγκαιρη αντιμετώπιση κάποιας φωνολογικής ή αρθρωτικής διαταραχής οδήγησε στην εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών.

Παράλληλα και η καθυστέρηση της εξέλιξης του λόγου αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει κάποια διαταραχή. Ένα παιδί που ως την ηλικία των τριών ετών δεν έχει αρχίσει να αρθρώνει λέξεις, να δημιουργεί μικρές φράσεις ή ο λόγος του είναι ακατάληπτος τότε μιλάμε για καθυστέρηση λόγου.

Πρέπει να απευθυνθούμε και στις δύο περιπτώσεις σε κάποιον ειδικό; Η απάντηση είναι «Ναι». Μια λογοθεραπευτική αξιολόγηση θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις σχετικά με το είδος της διαταραχής. Παράλληλα ένα εξατομικευμένο λογοθεραπευτικό πρόγραμμα θα βελτιώσει την άρθρωση και την ομιλία του παιδιού.

Καρατσούδη Θεοδώρα

Λογοθεραπεύτρια, M.eD

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή